Mięso na steki – jak wybrać?

Stek to potrawa przygotowana ze smażonego mięsa. Danie wydaje się być proste w przygotowaniu jednak wiele osób zapomina o kluczowej kwestii a mianowicie od dobrej jakości surowcu. Dobre mięso to klucz do uzyskania pysznego i soczystego steku.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa na stek?

Klasycznie stek przyrządza się z wołowiny w związku z tym to od niej warto zacząć swoją przygodę z przygotowywaniem tej pysznej potrawy. Mięso na stek powinno być kruche oraz zawierać przerosty tłuszczów. Przerosty tłuszczu są bardzo ważne ponieważ bez nich mięso po usmażeniu będzie zbyt wysuszone, a w końcu dobry stek powinien być soczysty. Najlepsze kawałki na stek będą pochodzić z części grzbietowej, mięśni międzyżebrowych i lędźwiowych

Mięso na steki – rodzaje

Kupując mięso na steki należy zwrócić uwagę z jakiej części tuszy ono pochodzi. Kilka rodzajów jest szczególnie polecanych przez kucharzy na całym świecie.

Strip steak.

o z tego rodzaju mięsa przygotowuje się kultowy stek nowojorski. Wykrawany jest on z mięsa grzbietowego i charakteryzuje się niezwykłą delikatnością. Stek nie zawiera dużej ilości przerostów, ale jest okryty tłuszczem. Tłuszczu wytapia się podczas smażenia co nadaje potrawie soczystości. Strip steak nie wymaga długiego czasu przygotowania. 8 minut smażenia wystarczy aby cieszyć się klasycznym stekiem w amerykańskim stylu.

Minutowy stek.

Jeśli 8 minut to wciąż zbyt długi czas przygotowywania potrawy to istnieje ciekawa alternatywa. Rump steak czyli minutowy steak to mięso z krowy o małych przerostach tłuszczu. Charakteryzuje się on bardzo delikatnym smakiem. Rump steak to świetny pomysł na pyszny posiłek w krótkim czasie. Wystarczy 1 minuta smażenia z każdej strony i danie gotowe!

Rib Eye.

Obok steku nowojorskiego duże grono zwolenników ma stek zwany Rib Eye. Charakteryzuje on się dużym przerostem tłuszczu tzw. marmurkiem. Nie jest on tak delikatny i rozpływający się w ustach jak strip steak, ale dzięki dużej ilości tłuszczu daje znacznie intensywniejsze doznania smakowe. Jeśli lubisz wyraziste smaki to jest to wybór zdecydowanie dla Ciebie. Jedne z najbardziej cenionych na świecie steków Rib Eye pochodzą z argentyńskim i japońskich hodowli.

Hodowla ma znaczenia

Mówiąc o mięsie dobrej jakości nie można zapominać o tym, że jego produkcja zaczyna się już na etapie hodowli. To jakie warunki bytowe będą miały zapewnione krowy przekłada się na późniejszą jakość mięsa. Mięso zwierząt narażonych podczas swojego życia na stres i karmionych paszą złej jakości nie będzie tak smaczne jak to od krów, które miały zapewnione dobre warunki bytowe. Dobrym przykładem tego jak ważny jest dobrostan zwierząt są hodowle puszczające krowom muzykę klasyczną. Działa ona na zwierzęta relaksująco, a im mniejsze narażenie na stres tym lepszej jakości mięso po uboju.

Znalezienie dobrej hodowli nie jest łatwe. Jeśli chcemy mieć pewność co do warunków bytowych zwierząt to warto wybrać mięso z hodowli certyfikowanej. Hodowle, które poddają się regularnym kontrolą stale dbają o jakość swoich produktów. Kupując surowiec z takiej hodowli mamy do czynienia z jakością klasy premium.

Najwyższej jakości mięso na steki znajdziesz w sklepie: https://meatologia.pl/sklep/