Herbata czarna właściwości i sposób parzenia

Mistrzami w parzeniu herbaty są Japończycy, którzy do perfekcji opanowali rytuał oczyszczania duszy oraz życia w zgodzie z naturą, za pomocą naparu z czarnej herbaty. Przyrządzanie naparu polega na dodaniu jednej łyżeczki ususzonych liści herbaty od kubka lub czajniczka. Następnie zalewa się liście wodą o temperaturze niższej niż 100 stopni C, najlepiej jest zagotować wodę i odstawić ją na chwilę, żeby przestała wrzeć.

Należy pamiętać, że czajniczek powinien być lekko ciepły, żeby herbata zyskała swoje właściwości. Maksymalny czas parzenia czarnej herbaty wynosi od 2 do 3 minut. Herbata czarna może być zaparzana od dwóch do trzech razy i nie traci swoich dobroczynnych właściwości. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju herbaty oraz kraju jej pochodzenia. Należy pamiętać, że herbatę czarną powinno się pić nie słodzoną, ponieważ wówczas nie traci swoich właściwości.

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata zawiera bardzo duże stężenie flawonoidów, które odpowiadają za opóźnianie procesów starzenia się naszej skóry. Do głównych dobroczynnych właściwości herbaty należy:
– ochrona przed zawałem serca,
– ochrona przez powstawaniem zmian miażdżycowych,
– obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
– poprawa ciśnienia krwi oraz krążenia krwi w organizmie,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– działa przeciwzakrzepowo,
– poprawia kondycję skóry,
– usuwa bakterie z przewodu pokarmowego,
– dodaje energii,
– pomaga w procesie odchudzania,
– zapobiega krwawieniu dziąseł i parodontozie,
– przyśpiesza wzrost cebulek włosowych,
– zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru,
– wykorzystywana jest przy produkcji kosmetyków,
– hamuje rozwój i możliwość wystąpienia nowotworu,
– posiada również cenne składniki akie jak: sód, wapno, witaminę K, PP, C, oraz fosfor.
– może dojść do niszczenia witaminy B1.

Czarna herbata dostępna jest w sklepie: https://eherbata.pl/herbaty-30/czarna-5/